Alfapass introduceert biometrische vingerscan

Sinds 2004 wordt op elke Alfapass de handscan van de kaarthouder geregistreerd. Controle van de handscan bij aanbieden van de kaart vermijdt het gebruik door iemand anders dan de bij Alfapass geregistreerde kaarthouder.

De handscan heeft echter een aantal tekortkomingen. De toestellen zijn bijvoorbeeld vrij prijzig en niet erg geschikt voor een buitenopstelling.

Op vraag van de aangesloten faciliteiten heeft Alfapass bijkomende biometrie onderzocht.

De multispectrale fingerscan, en dan vooral de toestellen ontwikkeld op basis van de Lumidigm sensor, bleek theoretisch de beste keuze voor onze havenomgeving.

Om niet over 1 nacht ijs te gaan werd samen met Camco bij APM Terminals Zeebrugge een ‘proof of concept’ ontwikkeld. Dit gebeurde in samenspraak met afgevaardigden van de andere geïnteresseerde terminals. De vingerscan werd na een succesvolle proefperiode operationeel in gebruik genomen door APM Terminals.

Sinds het voorjaar van 2013 registreert (‘enrolled’ in het jargon) Alfapass naast de handscan ook de biometrische vingerscan gegevens van 2 vingers. Dit betekent dat wanneer 1 vinger gekwetst is of door een andere oorzaak niet kan gebruikt worden, de kaarthouder de andere geregistreerde vinger kan aanbieden.